Van zomers idee naar wintermagazine

Initiatiefnemer Mirjam Holleman zat in de zomervakantie van 2020 voor haar tent. Voeten in een beekje, fluitende vogels, magazine in de hand en de kinderen rustig aan het spelen. Ze leest een artikel over ‘zines’, zelf uitgegeven mini-tijdschriften, gemaakt van een stapel gekopieerde A4’tjes met een nietje erdoor. Of soms net iets professioneler.

Dat wil ik ook! dacht ze. “Een fijn tijdschrift, gemaakt door glutenvrije bloggers.”

Terug in het dagelijks leven vroeg ze meteen een aantal glutenvrije bloggers of ze mee wilden werken. Een fijn nieuw, gezamenlijk project. Zij bundelden hun creatieve krachten voor een heel nieuw tijdschrift. 

Na tomeloze en vrijwillige inzet van alle bloggers kwam op 10 december 2020 de eerste editie uit van het magazine. Het eerste downloadbare en – voor wie dat wilde – printbare magazine voor mensen met een glutenvrije levensstijl: Gelukkig & Glutenvrij.


Van #decemberglutenvrij naar Gelukkig & Glutenvrij

De glutenvrije bloggers werkten al jaren samen. In november 2013 startten ze met een glutenvrije blogweek. 19 glutenvrije bloggers plaatsen die week elke dag een artikel over hetzelfde onderwerp, ieder op haar eigen blog. In december 2013 volgde #decemberglutenvrij met 31 bloggers! Een digitale, glutenvrije adventskalender waarbij er iedere dag een luikje open ging. Achter dat luikje zat een blog, om iedereen die glutenvrij moet leven de decembermaand door te helpen. Als een soort estafette gaven ze het stokje elke dag aan elkaar door. 

Na die eerste samenwerkingen werd #wijbloggenglutenvij in het leven geroepen, waarbij ze elke maand samen blogden.  Elke maand een blog over hetzelfde onderwerp, ieder op zijn of haar eigen blog.

Van 2015 t/m 2017 organiseerden de bloggers in mei de Coeliakiemaand. De Coeliakiemaand vroeg ieder jaar in de maand mei aandacht voor coeliakie en een glutenvrij dieet. Daarnaast organiseerden ze die maand een glutenvrije feestmaand voor mensen die glutenvrij moeten eten. 
In december 2019 stopte zowel #decemberglutenvrij als voor #wijbloggenglutenvrij. Het was even genoeg – maar niet voor lang dus.

 

De naam Gelukkig & Glutenvrij 

In de tijd van het jaar waarin we elkaar een ‘Gelukkig Nieuwjaar’ wensen, lag deze naam voor de hand. Ook was de gedachte dat iedereen die glutenvrij eet wel eens denkt “Oh gelukkig, het is glutenvrij”. En wij willen met het magazine bijdragen aan een gelukkig glutenvrij leven voor iedereen.

 

Waarom dit magazine?

Wij zitten vol met verhalen. Verhalen over glutenvrije ontbijt-perikelen, winkel anekdotes, mislukte cakes en ingezakte meringues. Maar ook verhalen over hoe we succesvolle recepten delen en waar je iemand die glutenvrij eet, blij mee kunt maken.
Wij zitten ook boordevol kennis. Door ervaring, door veel te leren maar ook doordat sommige van onze bloggers professioneel bezig zijn met coeliakie.

Als glutenvrije bloggers willen we je inspireren, kennis, tips en ervaringen delen. Anderen een kijkje geven in ons leven, om zo jouw glutenvrije leven en dat van anderen makkelijker, leuker en gelukkiger te maken. Daarnaast willen we meer bekendheid geven aan coeliakie, glutensensitiviteit en het glutenvrije dieet.

Dat alles vind je terug in ons magazine: Gelukkig & Glutenvrij